Het oorspronkelijke idee achter de stichting Gezond Belast ligt bij Herman van der Helm.

Herman heeft in zijn leven altijd veel zwaar lichamelijk werk verricht. Geen wonder dat hij last kreeg van zijn rug. De fysieke belasting werd hem te veel. Herman besloot te zoeken naar een mogelijkheid om hetzelfde werk te kunnen blijven doen maar zonder dat zijn lichaam nog fysiek belast werd. Om een lang verhaal kort te houden: hij bedacht de hefmobiel.

Bij het vermarkten van zijn uitvinding merkte Herman dat velen het een prachtige uitvinding vonden, maar dat bedrijven niet snel tot inzet overgingen. Overtuigd van zijn produkt, zocht Herman de oorzaak in zijn eigen onkunde om het produkt aan de man te brengen. Het kon toch niet zo zijn dat bedrijven pas interesse kregen in zijn produkt als hun personeel door fysieke overbelasting ziek of erger arbeidsongeschikt werd?

Uit gesprekken met de betrokken bedrijven en hun werknemers en met collega-ondernemers die net als hem preventieve produkten of diensten op de markt hadden om fysieke belasting te voorkomen, zag hij in dat bedrijven echt pas als het (bijna) te laat was interesse toonden in oplossingen. Herman ging verder op onderzoek en kwam tot de conclusie dat het voorkomen van ziek zijn door fysieke (over)belasting in Nederland geen prioriteit blijkt te hebben. De achtergronden voor zijn conclusie en zijn ervaringen vind je op fysiekebelasting.nl.

Inmiddels heeft Herman zijn directiefunctie in het bedrijf Tiller BV neergelegd en overgedragen aan zijn dochter. Hij wil zich inzetten voor de stichting Gezond Belast en opkomen voor een gezond leven waarin fysieke belasting voorkomen wordt. In het algemeen belang van de burgers van Nederland, en zij, die net als hij preventieve produkten en diensten hebben bedacht of leveren en anderen die hieraan een bijdrage leveren. Werken aan ‘de fysieke belasting voorbij’ is zijn motto.

De stichting Gezond Belast is op 3 maart 2015 opgericht in Delft.

©2015 Stichting Gezond Belast